Finish

Salam and hi. 26 days till graduation dan akhirnya tiga tahun dekat sini dah nak habis. Ive nothing to say, time flies, really flies. To those yang emails pasal Spa, sorry tak banyak yang dapat bantu. And to those yang dapat offer Spa, wish you best of luck 😏
15hb paper peadiatric
23hb presentation Fyp Research

Dan lepas habis ni Ptm bakal menyusul and this is it im done. Harap dapat goyang kaki lama sikit dekat rumah hahahahahaha. Ill be a good therapist one day, InsyaAllah.

1.20Am
05-04
Blok C, Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Johor Bahru

Kerjaya dan minat .

Every patient has their own story .


Do you know what is schizophrenia ?
Schizophrenia is when you had a nightmare ! jawapan seorang patient apabila aku buat psychoeducation . Setiap patient ni ada kisah disebalik penyakit mental diorang ni .

Assalamualaikum , im on my third year haaa dah last year ni alhamdulillah mampu survive sampai tahun tiga . Currently on my clinical placement - HBUK . Awal sem hari tu praktikal physical dulu dekat HSI . I do hate hospital  a lot or shall i say , physical placement -,- Maybe sebab kehilangan tu baru lagi  , jadi nak tengok muka patient pun tak dapat . pergi je ward mesti teringat arwah ayah . Sebak tu sebak . Masa awal awal praktikal physical , aku sampai terfikir kalau aku habis kontrak satgi , ak berhenti kerja kerajaan , habistu nak cari kerja lain hahahahha sampai macam tu sekali dok fikir hmmmm kehilangan tu terasa . sangat .

After 7 weeks in physical placement , puhhh lega mampu survive . sekarang ni praktikal psychiatric , sampai ke kita jadi sakit mental kahkahhhh tapi seriously i do have fun ! Seronok apa layan patient , penat , habis duit tu perkara biasa bila posting psychiatric . Tinggal lagi 8 bulan je lagi nak grad dan tak sangka masa cepat sangat berlalu .

Ada satu hari ni , tiba tiba patient ni tarik tangan aku gi padang . aku tanya lah nak buat apa gi pdang , panaihh ni awak oi . dia balas " jom la cikgu pergi kutip kepala orang putus dekat padang sana " .

Ada satu hari ni . masa buat grooming activities , aku tolong patient basuh rambut . Lepas tu dia cakap " Terima kasih mak sebab tolong cuci rambut saya " .

Ada satu hari , aku tanya patient ni kenapa dia pakai walkers . accident ke ? Lepas tu dia balas " saya patah kaki patah tulang pinggul sebab saya terjun kondo , suara suruh "

Ada satu hari , masa pergi home visit , ada patient ni dia pandang je aku . Lepastu dia tanya " awak ada dengar suara jahat jugak ke ? "

Ada satu hari masa pergi ward , ada sorang patient ni tegur lepastu aku buat tak layan je . Dia marah lepas tu dia cakap " saya ada cable besar dalam Ministry of health , Dato S. Subramaniam tu kawan baik saya "

Ada satu hari , patient ni tak boleh nak buat aktiviti yang aku sedia padahal hari hari sebelum ni boleh je buat . aku tanya kenapa tak buat . dia balas " setan ni pegang tangan sy , tak bg sy buat "

Ada satu hari aku buat aktiviti make up patient . Ada sorang patient ni datang dekat aku lepas tu dia cakap " tak baik pakai lipstikkkkk , berdosa tuhan marah " 


Itu saja perkongsian sepanjang 4 bulan ni hahahaha . I do enjoy my sem five posting ! Dan kepada yang komen post pasal SPA , do email me sebab saya jarang bukak blog ni . Email insyaAllah akan dibalas asap .email ; syanajib@yahoo.com .

Stay tunned ! Assalamualaikum babaii


- Block F , Aras 3 bilik 156 , Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah .