Spa - Interview

so lepas sebulan dekat Uia tu , aku pindah Spa . Spa ni ape . okay sebearnya ramai yang macam blur tak tau SPA ni ape . Okay jangan risau , kita pun macam tu masa mula mula dulu . hahaha i never thought that i will study under KKM under SPA . cerita nya bermula setelah result Spm keluar , mak terus isi SPA untuk aku . aku memang tak tau pun benda tu ape kan . Then mak isi Medical Assistant je untuk aku . kemudian life diteruskan laa . masa aku masuk matrik , aku ada laa skali dua bukak laman web SPA ni , untuk menambahkan pengetahuan . cehh then aku memandai je isi balik . aku apply semua course latihan separa perubatan yang dia offer . accept nurse . nurse memang tak laa aku nak isi ni . hahaha . so bila life diteruskan , aku memang lupa terus hal SPA ni . last aku bukak pun masa bulan 6/7 macam tu laa . Bila dapat Uia , aku macam dah get ready ni nak keluar matrik *semangat doe . Malam masa aku tengah kemas beg tu , aku dengar laa roomate aku ni . dia call parent dia , cakap dia dapat interview SPA . aku ni macam , aikk dia dapat ? pehal aku tak dapat ni . hahaha dia cakap dia dapat text from SPA . aku macam ohh takde rezeki aku lah ni . takpe kita go on dengan Uia je . peluang depan mata haaa gitu . lepas tu , esok nya aku dapat tahu aku dapat interview SPA . Aku call mak , cakap dapat interview SPA , mak macam bahagia laa . Bila tengok tarikh interview , yaaaa tarikhnya 31/10 . aku macam haaaa nampak sangat dah takde rezeki aku ni . aku daftar masuk Uia nanti 27/10 . So aku lebih kurang macam meredhokan diri lah . hahaha lagipun masa tu aku nampak Uia Uia Uia . Balik rumah je mak suruh call SPA , mintak tukar tarikh . aku ni memang tak minat laa interview . yaaaa like butterfly in the stomach laa -,- sebelum ni pun dah dua kali interview untuk IPG and MARA . disebabkan aku macam nak tak nak je SPA ni , aku melengahkan call orang SPA . seminggu sbelum nak masuk Uia mak paksa jugak . aku pun email lah orang SPA . dia tak layan . haha lepas tu aku call , dia cakap suruh email balik dekat atasan . aku pun email lah balik . pun tak dilayan . aku ingat lagi hari tu 23hb . call sana sini sampai kredit aku habis tahu tak . then aku cakap laa dekat mak aku . okay takde rezeki ni mak . ni dah masuk tiga kali aku cakap SPA bukan rezeki aku . haha . esok nya , 24hb mak call aku . masa tu mak dekat sekolah dia . pagi dalam pukul 9 dia call . dia cakap ' pergi tengok surat SPA , dia nak ape untuk interview , tengok sijil and copy dia , tengok internet , baca pasal interview . kakcik interview esok . mak dah call orang SPA ' aku macam oookkkaaayyyy esok esok esok -,- so bermula laa kisah aku google cari pasal interview SPA . okayyy aku taknak cakap pasal soalan ape yang dia tanya . kenapa ? sebab kalau korang google , tersangatlah banyak pasal soalan interview ni . haaa gitu .
Soalan yang biasanya ada bila anda google ni , antaranya ialah nama menteri etc . aku gila nak mati prepare , hafal nama menteri semua ni . sumpah tak tipu . hahaha lepas tu aku tgk laa soalan yang biasa di tanya . haa tu je la ye . google lah ye :)


Hari interview , aku sampai tempat tu pukul 7 pagi . yelah skali dengan ayah aku nak pi sekolah . satu hala je . ayah tinggal depan pagar , aku jalan cari tempat interview haha . so pukul 8 ada exam , okay pasal exam ni korang google je la . aku yang last masuk dewan , sebab nya aku punya interview patutnya 31 tapi aku datang  25 . ada laa soal jawab tu sikit . lepas tu exam 30 minit . aku jawab 20 minit , aku terus keluar dewan . muka bangga *first keluar dewan . haha tapi sayangnya aku calon nombor 22 untuk di interview . calon ke dua last disebabkan aku ni calon menumpang . aku duduk bawah khemah je untuk 3 jam pertama . main twitter , call kawan , sembang dengan makcik . haha lepas tu dalam pukul 12 aku pi duduk depan bilik interview . ada laa dengar pengalaman interview orang yang keluar masuk bilik tu . macam macam pengalaman doe . aku buat dek rilek . bila calon ke 20 dah masuk , aku dah start dah butterfly in stomach ni . aku bukak lagu , aku dengar lagu semua , chill , pergi toilet semua , sambung dengar lagu sampai budak nombor 21 keluar . aku pun masuk lah dengan senyuman . ehh senyuman tu penting haha .


Interviewer : Cik Hasya ye , anda dapat interview untuk latihan ape ?
Interviewer : ohh tujuh , antara tujuh ni , yang mana keutamaan cik hasya ?
Me : First saya pilih jurupulih cara kerja and second medical assistant .
Interviewer : Okay Cik Hasya , sila perkenalkan diri anda
Interviewer : Kenape Cik Hasya tukar tarikh interview ? sepatutnya interview 31 kan ?
Interviewer : Dapat course ape eh dekat sana ?
Interviewer : Ohh sebab tu laa Cik hasya keluar matrik ye .
Interviewer : Kalau cik hasya masuk asasi , cik hasya boleh sambung degree . gaji mahal . Spa ni diploma je cik hasya . 
Interviewer : Apa kelebihan Cik hasya yang menyebabkan saya patut memilih cik hasya ?
Interviewer : Ape tugas tugas pembantu perubatan cara kerja ni ?
Interviewer : ape beza jurupulih cara kerja dengan jurupulih anggota ?
Interviewer : Dimana pelatih latihan cara kerja akan ditempatkan ?
Me : Kskb Sungai Buloh :)
Interviewer : tak maksud sy lepas tamat latihan . hospital ataupun klinik ?
Interviewer : adakah anda yakin ?
Interviewer : sy nak tanya , Kkm banyak melakukan kempen kesihatan . kempen apakah yang terlibat dengan latihan jurupulih cara kerja ?
Interviewer :baju rasmi jurupulih carakerja ?
Interviewer : sy tgk cikhasya ni tahu banyak tentang bidang jurupulih cara kerja ni . cik hasya pernah jumpa ke jurupulih cara kerja ?
Interviewer : Okay setakat ini sahaja , ada ape ape soalan ?

Tips tambahan : jangan terlalu nervous . tangan tu duduk diam je okay . jangan jadi macam aku . terlalu nervous . tangan tu memang tak duduk diam . tolong behave depan interviewer sbb aku perasan Tuan sorang ni dia pandang atas bawah , tgk personaliti , how much kita nervous bla bla .


Alhamdulillah sebulan lepas tu , result keluar . Tahniah sukacita dimaklumkan anda berjaya . Sekarang ni tengah menanam anggur di rumah , menanti detik pendaftaran . lagi two weeks bakal masuk Kskb Johor Bahru .

15 comments:

  1. Salam. I wanna ask u something pasal uia's third intake. Boleh sy email?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry, I mean can I get your email? :)

      Delete
    2. salam hani . this is my email . syanajib@yahoo.com ;)

      Delete
  2. thanks for sharing..lega bila baca entry u ni..kurang rasa nervous. betul2 menaikan semangat. semoga saya juga dpt jawatan ni

    ReplyDelete
  3. Jurupulih cara kerja ni memang ada dkt KSKB Sg Buloh je ye?

    ReplyDelete
  4. Sy sem satu kak.how to email ye hihiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh sem satu sg buloh ke ? Hahaha ni email , syanajib@yahoo.com

      Delete
  5. saya khamis nie baru interview. wushh nervous pulak rase.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah boleh tuu . Goodluck iv ;)

      Delete
  6. Hai Hasya, i nk tnya a few quest ? and i hve email u. I ambk dekat cmmnt ats ni . sorry hasya

    ReplyDelete
  7. lps hbis study ni boleh smbung deg x?

    ReplyDelete
  8. salam kak, saya baru dapat tawaran jadi OT ni. apa beza OT ni dengan fisio ya?

    ReplyDelete